Ti si prvi hrabar

Predstava „Ti si prvi hrabar“ u režiji Ivana Penovića nastala je prema dramskom tekstu Espi Tomičića čija je radnja smještena u zagrebačkom kvartu na periferiji grada. Ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje. Na pozornicu tako dovodimo dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju.

Ovo nije priča o katarzičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem. Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli?

Tekst, nastao po modelu likova uz koje je autor odrastao, čija je radnja smještena na zagrebačkom kvartu Vrbik, pokazuje muško prijateljstvo kroz čiji se odnos oslikava radnička klasa, a njihove sitne pljačke i kombinacije pokušaji su izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji. Okruženi emocionalno nedostupnim odraslima i bez podrške šire zajednice i institucija, njih trojica osuđeni su pobrinuti se jedan za drugoga. Zajedničko odrastanje i podrška u prijelaznim godinama (iz adolescencije u odraslu dob) ocrtava se u tekstu kao snažno muško prijateljstvo prožeto emocijama, svađama, podrškom, čuvanjem tajni, ali i kao neraskidiva nit zajedničkog kršenja zakona i, na samom kraju, naslućivanjem raspada prijateljstva kroz udaljavanje.

Predstava je koprodukcija umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra, uz podršku Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba te Zaklade Kultura nova.

Zahvale: Ivan Vedak, Batman 3000, Zoni Zondo, Strahinja Arbutina, Brassoletto, Klub navijača Dinama, Andreja Jandrić

Iz medija

Nova premijera u KunstTeatru – Ti si prvi hrabar. tportal 

KunstTeatar: Kazalište ne postoji bez društva za koje i po kojem radi i nastaje. Beli Zagreb grad

Trojica iz kvarta. Olga Vujović, Wish.hr

Intervju s Espi Tomičićem, Ana Fazekaš, SEEstage

Ogoljena dramska priča koja uspješno rezonira s publikom. Leon Žganec-Brajša, Kazalište.hr

Festival koji su snažno obilježili izvrsni mladi glumci, ali i ženske teme. Bojana Radović, Večernji.hr

autor teksta: Espi Tomičić

redatelj: Ivan Penović

izvode: Pavle Matuško, Toma Medvešek, Bernard Tomić

kostimografkinja: Ana Fucijaš

asistentica kostimografkinje: Tina Spahija

autori glazbe: Karlo Mrkša i Filip Triplat

producentica: Romana Brajša

asistentica produkcije: Hana Zrnčić Dim

oblikovatelj svjetla: Alen Marin

dizajn: Verlauf

fotografkinja: Karla Jurić

produkcija: Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatar

premijera: 1. listopada 2021.

 

Toma Medvešek – nagrada Zlatni studio za najbolje novo lice u kazalištu i na filmu

Espi Tomičić – Nagrada za najbolji dramski tekst na 46. danima satire Fadila Hadžića

ansambl predstave – posebno priznanje za “hrabrost i autentičnost u stvaranju lokalnog, ali i svima prepoznatljivog svijeta” na 46. danima satire Fadila Hadžića