Punctum uskoro započinje treći ciklus radionice radiodrame DO SLUŠANJA namijenjenje osobama oštećena vida. Dosadašnji ciklusi održani su 2021. te 2023. godine, a uključivali su dokumentarnu i igranu radiodramu. 

Voditeljice radionice su dramatruginje Nina Bajsić i Nikolina Rafaj, uz gostujuće predavačice i predavače te montažera zvuka Martina Bajsića i producenticu Romanu Brajša.

Dosadašnje radionice rezultirale su s ukupno 11 samostalnih ili grupnih radiodrama koje su emitirane u emisijama Radija Student iz Zagreba i Radija Roža iz Rijeke te na tematskoj slušaonici u KunstCaffeu.

 

Program radionice podijeljen je u tri glavne etape:

Uvod u radiofonsko stvaralaštvo – kontekstualizacija radiofonske umjetnosti kroz predavanja i slušanje dokumentarnih radiodrama s naglaskom na poticanje analitičkog i kritičkog mišljenja uz otvorene diskusije s gostujućim predavačima, dramskim i radijskim stručnjacima.

Kreativno-istraživački proces – kroz individualne susrete s mentoricama, naglasak je na istraživanju vlastitih kreativnih afiniteta, odabiru teme te formiranju predloška za vlastite radiodrame.

Rad na izvedbenom predlošku – rad na vlastitim dokumentarnim radiodramama što uključuje mentorirano snimanje, montažu i finalnu produkciju materijala.

 

Program je u potpunosti prilagođen online provedbi, čija je primarna svrha osobama oštećena vida olakšati pristup audiokulturi, ne samo kroz recepciju, već i kroz kreaciju vlastitog umjetničkog sadržaja. Radionice će se održavati putem Zoom aplikacije, a svu dodatnu potrebnu opremu (audiosnimače, slušalice) polaznicima će osigurati organizator. Po završetku radionice svi polaznici proći će kroz cjelokupni proces rada na vlastitim radiodramama, koje će biti dostupne za slušanje na online platformama organizatora.

 

Projekt će se odvijati u obliku grupnih i individualnih online susreta u tjednom ili dvotjednom ritmu koji će započeti 6. ožujka 2024., dok je prezentacija nastalih radova predviđena za lipanj 2024. godine na radiju i tematskoj slušaonici u KunstCaffeu.

 

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo. Prijave s biografijom i kratkim motivacijskim pismom slati na mail: uo.punctum@gmail.com do 23. veljače 2024. godine.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura nova.

 

Radiodrame iz prethodnih ciklusa:

Slušaonica, Generalna proba, 23. lipnja 2021.

Slušaonica, Generalna proba, 30. lipnja 2021.

Slušaonica, Generalna proba, 28. lipnja 2023.

Slušaonica, Generalna proba, 5. srpnja 2023.

voditeljice radionice: Nina Bajsić i Nikolina Rafaj

montažer zvuka: Martin Bajsić

gostujući predavači u svim ciklusima: Pavlica Bajsić, Silva Ćapin, Marta Medvešek, Ljubica Letinić, Ivan Planinić, Vid Hribar, Domagoj Janković

producentica: Romana Brajša

dizajner: Pavao Kuharić

asistentice produkcije: Hana Zrnčić Dim, Dina Tudor

stručni suradnik: Antonio Pavlović

produkcija: Umjetnička organizacija Punctum