Punctum je proveo svoj prvi edukativni projekt – online radionicu dokumentarne radiodrame „Do slušanja“ namijenjene osobama oštećena vida pod vodstvom Nine Bajsić i Nikoline Rafaj.

Projekt se odvijao u tri faze u obliku grupnih i individualnih online susreta od 6. ožujka do 15. lipnja 2021. godine. U uvodnoj fazi kontekstualizirala se radiofonska umjetnost kroz predavanja i slušanje dokumentarnih radiodrama s naglaskom na poticanje analitičkog i kritičkog mišljenja uz otvorene diskusije s gostujućim predavačima, dramskim i radijskim stručnjacima. Zatim je slijedio kreativno-istraživački proces u kojem je naglasak bio na istraživanju vlastitih kreativnih afiniteta, odabiru tema te formiranju predloška za vlastite radiodrame, dok su u završnoj fazi polaznici radili na vlastitim dokumentarnim radiodramama uz mentorirano snimanje, montažu i finalnu produkciju materijala.

Cilj programa bio je osobama oštećena vida olakšati pristup audiokulturi, ne samo kroz recepciju, već i kroz kreaciju vlastitog umjetničkog sadržaja.

Rezultat radionice je pet kratkih dokumentarnih radiodrama polaznika, „Tonovi svakodnevice“ Kristine Krsnik, „Zabavan i(li) transcendentalan!?“ Ružice Drenski, „Kako se vidim“ Marija Glibe, „Život kroz note“ Danijele Vidas te „U proljeće odmaram te, ljeti hladim, u jesen hranim, zimi grijem“ Anite Matković, koji će se premijerno emitirati u emisiji Generalna proba Radija Student 23. i 30. lipnja u 12:15h, a zatim biti dostupni i ovdje.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Slušaonica, Generalna proba, 23. lipnja 2021.

Slušaonica, Generalna proba, 30. lipnja 2021.

voditeljice radionice: Nina Bajsić i Nikolina Rafaj

montažer zvuka: Martin Bajsić

gostujući predavači: Pavlica Bajsić, Ivan Planinić, Domagoj Janković

producentica: Romana Brajša

dizajner: Pavao Kuharić

asistentica produkcije: Hana Zrnčić Dim

stručni suradnik: Antonio Pavlović

produkcija: Umjetnička organizacija Punctum