Edukativni program „Iz prve ruke“ namijenjen je svima zainteresiranim učenicama i učenicima srednjih škola s ciljem poticanja čitanja. Osim proširivanja horizonta autorima i autoricama suvremenih dramskih tekstova koje nemaju priliku čitati unutar lektirnog programa, cilj je kod ciljane skupine potaknuti i razviti vlastite kreativne afinitete prema pisanju, a svakako i prema kritičkom razmišljanju o pročitanom.

Program se sastoji od čitanja, analize i diskusije o pročitanom, razgovora s gostujućim autoricama i autorima te zajedničkog odlaska na predstave nastale prema pročitanim predlošcima. Izravna komunikacija s autorima i autoricama jedan je od poticajnih faktora približavanja književnosti mladima, kao i demistifikacija samog procesa umjetničkog stvaralaštva te „generacijski“ bliskije im teme o kojima mladi autori i autorice progovaraju.

Metodologija provedbe programa bit će kombinacija sinkronih i asinkronih online aktivnosti (zoom susreti, zajednička platforma za razmjenu tekstova i mišljenja te zajednički odlasci na kazališne predstave).

Autorice i autori s kojima razgovaramo i čije tekstove čitamo u ovom bloku su Lucija Klarić, Nina Bajsić, Marin Lisjak, Anita Čeko, Vid Adam Hribar i Dino Pešut.

Program radionica će se odvijati u obliku grupnih online susreta u tjednom ritmu koji će započeti 14. rujna, dok je završetak radionice predviđen za početak studenog 2022. godine.

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, a zbog evidencije mogućeg broja polaznika kratke biografije s osobnim podacima (ime, prezime, mail adresa, razred i škola) molimo slati na mail: uo.punctum@gmail.com do 11. rujan 2022. godine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.