Ovaj tjedan započinjemo s provedbom edukativnog programa “Iz prve ruke” namijenjenog učenicama i učenicima srednjih strukovnih škola s ciljem poticanja čitanja. Osim proširivanja horizonta autorima i autoricama suvremenih dramskih tekstova koje nemaju priliku čitati unutar lektirnog programa, cilj je kod ciljane skupine potaknuti i razviti vlastite kreativne afinitete prema pisanju, a svakako i prema kritičkom razmišljanju o pročitanom.

Program se sastoji od čitanja, analize i diskusije o pročitanom, razgovora s gostujućim autoricama i autorima te, u slučaju povoljne epidemiološke situacije, zajedničkog odlaska na predstave nastale prema pročitanim predlošcima. Izravna komunikacija s autorima i autoricama svakako je jedan od poticajnih faktora približavanja književnosti mladima, kao i demistifikacija samog procesa umjetničkog stvaralaštva te „generacijski“ bliskije im teme o kojima mladi autori i autorice progovaraju.

Metodologija provedbe programa bit će kombinacija sinkronih i asinkronih online aktivnosti (zoom susreti, zajednička platforma za razmjenu tekstova i mišljenja – zatvorene Facebook i Instagram grupe, „čitaonice“ u kojima bismo se osim tekstom koristili i video, audio i slikovnim materijalima u obradi tekstova).

Program radionica će se odvijati u obliku grupnih online susreta u tjednom ritmu, dok je završetak radionice predviđen za kraj studenog 2021. godine.

Voditeljice radionice su Nikolina Rafaj i Romana Brajša, a autorice i autori uključeni u projekt Dina Vukelić, Espi Tomičić, Ivan Penović, Ivana Vuković i Ivor Martinić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u okviru programa poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike.