Punctum je započeo svoj prvi edukativni projekt – online radionicu dokumentarne radiodrame „Do slušanja“ namijenjenu osobama oštećena vida pod vodstvom Nine Bajsić i Nikoline Rafaj.

Projekt se odvija u obliku grupnih i individualnih online susreta u tjednom ili dvotjednom ritmu od 6. ožujka, dok je završetak radionice predviđen za kraj lipnja 2021. godine.

Program se odvija u tri glavne etape:

  1. Uvod u radiofonsko stvaralaštvo – kontekstualizacija radiofonske umjetnosti kroz predavanja i slušanje dokumentarnih radiodrama s naglaskom na poticanje analitičkog i kritičkog mišljenja uz otvorene diskusije s gostujućim predavačima, dramskim i radijskim stručnjacima.
  2. Kreativno-istraživački proces – kroz individualne susrete s mentoricama, naglasak je na istraživanju vlastitih kreativnih afiniteta, odabiru teme te formiranju predloška za vlastite radiodrame.
  3. Rad na izvedbenom predlošku – rad na vlastitim dokumentarnim radiodramama što uključuje mentorirano snimanje, montažu i finalnu produkciju materijala.

Radionice se održavaju putem Zoom aplikacije, a svu dodatnu potrebnu opremu (audiosnimače, slušalice) polaznicima osigurava organizator. Po završetku radionice svi polaznici proći će kroz cjelokupni proces rada na vlastitim radiodramama, koje će biti dostupne za slušanje na online platformama UO Punctum.

Program je u potpunosti prilagođen online provedbi, čija je primarna svrha osobama oštećena vida olakšati pristup audiokulturi, ne samo kroz recepciju, već i kroz kreaciju vlastitog umjetničkog sadržaja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.