Možeš biti sve što želiš

Svijet Mare i Lenu, dviju ne više djevojčica, još ne žena, svijet je u kojem, baš kao i Barbie, one mogu biti sve što žele. I tu staje svaka njihova sličnost s Barbie (2023.) iako, kad smo ih pitale za mišljenje o filmu, rekle su da su se nasmijale na neke fore, ali su im Tratinčice (1966.) i dalje najdraži film jer se Marie i Marie ipak bolje zajebavaju sa starim prdonjama. One se više ne igraju s barbikama, a još nisu dobile prvu menstruaciju. Pravila njihove igre su glupa. 

Humor Mare i Lenu crniji je i politički nekorektniji od Barbiena jer se Mara i Lenu s jednakim žarom sprdaju sa šovinističkim vicevima, apsurdnim primjerima degradacije žena diljem svijeta, strašnim pričama iz domaćega hrvatskog konteksta, a ne propuštaju nijednu priliku da spuste jedna drugoj ili samima sebi. One su namjerno iritantne, lažljive, nezrele manipulatorice koje cmizdre, lažu, prenemažu se i loše glumataju. Sve su to, naime, vještice.

Predstava ulazi u dijalog s aktualnom klimom u hrvatskom i srodnim mu užasno postmoderno užasnim društvima, u kojima muškarci kleče za izgubljenu čednost žena, a jedna žena doživljava javni linč jer si abortusom želi spasiti život. Mara i Lenu prde i podriguju na takav svijet, jer si to mogu dopustiti, jer su djevojčice koje još ništa o svijetu ni ne znaju, ili je baš u tome fora.

Zahvale:

Zahvale: Vera Chytilová, Hana Ćurak, Silvia Federici, Goethe-Institut Kroatien, Maša Grdešić, Paula Jurić, Lana Pukanić, Olja Savičević Ivančević, Dora Šustić, Dubravka Ugrešić, Bojan Valentić, Natalie Wynn, Jasna Jasna Žmak

Ženski autorski tim:

autorica ženskog predloška i redateljica ženske predstave: Ivana Vuković

dramaturginja ženske izvedbe: Nina Gojić

suautorice ženske izvedbe i glavnih i sporednih ženskih uloga: Lana Meniga i Nikolina Prkačin

producentica ženske produkcije: Romana Brajša

suradnica za ženski scenski pokret: Andreja Jandrić

kostimografkinja ženske kostimografije: Ana Fucijaš

asistentica ženske kostimografije: Tina Spahija

oblikovatelj ženskog zvuka: Nenad Kovačić

oblikovatelj ženskog svjetla: Elvis Butković

koproducent ženske produkcije: Ivor Martinić

asistentica ženske produkcije: Dina Tudor

krojačica ženskog kostima: Aleksandra Jurišić Rastović 

dizajner ženskog dizajna: Pavao Kuharić

fotografkinja ženske fotografije: Karla Jurić

produkcija: Umjetnička organizacija Punctum, T25 i KunstTeatar

premijera: 19. listopada 2023.