Pozivamo sve zainteresirane osobe oštećena vida da se priključe programu online radionica dokumentarne radiodrame „Do slušanja“, umjetničke organizacije Punctum.

 

Program je zamišljen u tri glavne etape:

Uvod u radiofonsko stvaralaštvo – kontekstualizacija radiofonske umjetnosti kroz predavanja i slušanje dokumentarnih radiodrama s naglaskom na poticanje analitičkog i kritičkog mišljenja uz otvorene diskusije s gostujućim predavačima, dramskim i radijskim stručnjacima.

Kreativno-istraživački proces – kroz individualne susrete s mentoricama, naglasak je na istraživanju vlastitih kreativnih afiniteta, odabiru teme te formiranju predloška za vlastite radiodrame.

Rad na izvedbenom predlošku – rad na vlastitim dokumentarnim radiodramama što uključuje mentorirano snimanje, montažu i finalnu produkciju materijala.

 

Program je u potpunosti prilagođen online provedbi, čija je primarna svrha osobama oštećena vida olakšati pristup audiokulturi, ne samo kroz recepciju, već i kroz kreaciju vlastitog umjetničkog sadržaja. Radionice će se održavati putem Zoom aplikacije, a svu dodatnu potrebnu opremu (audiosnimače, slušalice) polaznicima će osigurati organizator. Po završetku radionice svi polaznici proći će kroz cjelokupni proces rada na vlastitim radiodramama, koje će biti dostupne za slušanje na online platformama organizatora.

Projekt će se odvijati u obliku grupnih i individualnih online susreta u tjednom ili dvotjednom ritmu koji će započeti 6. ožujka 2024., dok je prezentacija nastalih radova predviđena za lipanj 2024. godine na radiju i tematskoj slušaonici u KunstCaffeu.

 

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo. Prijave s biografijom i kratkim motivacijskim pismom slati na mail: uo.punctum@gmail.com do 23. veljače 2024. godine.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura nova.

 

Voditeljice radionice:

Nikolina Rafaj završila je studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti te preddiplomski studij antropologije i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom Fakultetu. Kao dramaturginja radi na projektima u ITD-u, ZKM-u, KunstTeatru, kazalištu Marina Držića (Dubrovnik), HNK-u Ivana pl. Zajca (Rijeka), kazalištu Trešnja, Komedija,  Kerempuh, na Dubrovačkim ljetnim igrama kao i na brojnim projektima nezavisne scene. Voditeljica je nekoliko interdisciplinarnih radionica te dobitnica nagrada Marin Držić za dramsko stvaralaštvo.

Nina Bajsić diplomirana je dramaturginja i članica umjetničke organizacije Radio Teatar. Kao dramaturginja radila je u HNK Zagreb, GDK Gavella, Dubrovačkim ljetnim igrama te na raznim projektima nezavisne scene. Radiofonijskim radom počinje se baviti sudjelovanjem u predstavi „Hoerspiel (mala igra za slušanje i gledanje)“, a nastavlja kroz pohađanje i vođenje radiofonijskih radionica, režiju zvučnih šetnji (sound-walk), audio-romana, autorica je radiofonijskih predstava za djecu i odrasle, audio-instalacija i dokumentarnih radiodrama.

Umjetnička organizacija Punctum neprofitna je organizacija producentice Romane Brajša osnovana 2017. godine u Zagrebu koja djeluje kao produkcijska platforma za istraživanje, edukaciju, produkciju i distribuciju izvedbenih umjetnosti uglavnom mlađe generacije umjetnika i umjetnica. Punctum je dosad (ko)producirao šest predstava, a izvodi ih u zagrebačkom KunstTeatru i na gostovanjima. Više informacija na https://punctum.hr/.